wzdęty brzuch przyczyny 2

6 Powodów Dla Których Te Owoce Powinieneś Jeść Codziennie

Większości z nas śliwki kojarzą się z naturalnym lekarstwem na zaparcia. Oczywiście niezaprzeczalnie jest to ich ważna funkcja, ale nie jest to ich jedyne zastosowanie.

Sam smak słodkich, mięsistych, suszonych śliwek dla wielu osób będzie wystarczającym powodem, by się nimi zajadać, ale czy myśleliście kiedyś, że oprócz tego, że są one świetną przekąską, jest wiele innych powodów, dla których warto wpisać śliwki na listę najbliższych zakupów.

1. Łagodzą zaparcia

Śliwki są często zalecane jako świetny produkt na pobudzenie trawienia, ponieważ ich spożywanie skutkuje wyraźnym efektem przeczyszczającym. Jak się okazuje są one bardziej skuteczne niż roślinal, której używa się do produkcji Metamucilu – znanego na całym świecie naturalnego środka przeczyszczającego.

Suszone śliwki są bogate w błonnik i sorbitol – naturalny cukier, który pomaga w wypróżnianiu. Jeśli masz problemy z regularnym wypróżnianiem, warto kupić torbę śliwek i jeść po kilka dziennie. Warto jednak uważać na ilość śliwek, jaką się spożywa, ponieważ ich zbyt duże ilości mogą powodować inne problemy żołądkowo-jelitowe.

2. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy

Suszone śliwki są znacznie bogatsze w przeciwutleniacze niż inne popularne produkty takie jak jagody. Suszone śliwki są bogate w żelazo i mangan, które chronią komórki przed zniszczeniem przez wolne rodniki.

3. Ostre widzenie

Jeśli chcesz mieć dobry wzrok, potrzebujesz witaminy A. Kilka suszonych śliwek zapewni Ci 10% dziennej zalecanej dawki. Większa ilość witaminy A w naszym układzie zmniejsza ryzyko ślepoty nocnej, zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

4. Ochrona przed kruchymi kośćmi

Kobiety, które przeszły menopauzę często zmagają się z niedoborami potasu. Już dość niewielka porcja suszonych śliwek może dostarczyć nam niezbędnego do dobrego samopoczucia i funkcjonowania potasu, którego brakuje wielu z nich. Ta sama porcja dostarczy nam również boru, który spowoduje podwyższenie się poziomu estrogenu.
Wszystkie te powody są świetnym pretekstem do włączenia śliwek do swojej diety, ale żeby tego było mało, działają one również przeciwzapalnie, co sprawia, że są niezwykle pomocne dla osób cierpiących na artretyzm.

5. Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego

Potas zawarty w śliwkach przyczynia się również do dobrej kondycji naszego serca. Jest bardzo ważnym minerałem dla układu nerwowego. Dostarczanie swojemu organizmowi wystarczających ilości potasu zmniejszy ryzyko udarów, ataków serca, a także drobnych problemów takich jak zawroty głowy, które mogą znacznie obniżyć komfort naszego życia. Potas może również przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.

6. Zdrowa skóra

Suszone śliwki są świetne, zwłaszcza kiedy się starzejemy. Zawarte w nich witaminy pomagają nam wyglądać młodziej spowalniając procesy starzenia się i utrzymując naszą skórę gładką i pozbawioną zmarszczek.

7. Koniec z rozdwajającymi się końcówkami

Brak żelaza często powoduje wypadanie włosów, ale prowadzi również do ich przesuszania się. Kiedy nie masz wystarczającej ilości żelaza, mieszki włosowe mogą rozdwajać się i pękać. W wyniku tego, że suszone śliwki mają w sobie wysoki poziom żelaza, gdy tylko włączysz je do swojej diety, raz na zawsze pożegnasz się z rozdwojonymi końcówkami.

Przy spożywaniu śliwek należy jednak pamiętać, że zawierają one dość znaczną ilość naturalnego cukru, więc Ci, którzy próbują schudnąć powinni monitorować dzienne ich spożycie. Jak już wiesz suszone śliwki są bogate w witaminy i minerały, dlatego nie potrzeba im wiele, by poprawić stan twojego zdrowia.

Bardzo polecam z eksperymentowaniem w wykorzystywaniu śliwek, możesz je dodawać do koktajli, owsiance czy dodawać do ciastek. Śliwki dodają również energii, więc warto zjeść jedną lub dwie tuż przed planowanym wysiłkiem.

Możesz obejrzeć w formie filmu – Youtube
Odwiedź nasz kanał na YouTubeProjekt Natura
Author

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Projekt Natura