źródło magnezu, jaki magnez jest najlepiej przyswajalny, co zawiera magnez, w jakich produktach jest magnez

JESTEŚ ZMĘCZONY/NA? BRAKUJE CI ENERGII? POTRZEBUJESZ TEGO SKŁADNIKA

Czy często cierpisz na bóle głowy, zmęczenie, masz trudności w zasypianiu i budzisz się naburmuszony?

Objawy te nie są spowodowane jedynie przez stres czy przepracowanie. W wielu przypadkach winowajcą może być brak magnezu i witaminy K. Magnez jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie. Ponadto magnez pomaga przekształcać żywność w energię i tworzyć białko z aminokwasów. To nie przypadek, że suplementowanie magnezu zaleca się tym którzy potrzebują pomocy w załagodzeniu stresu, stanów lękowych czy walce z ciągłym zmęczeniem. Magnez może nie tylko zapobiegać bólom głowy, ale może również całkowicie wyleczyć migreny. Kiedy w twoim ciele nie ma wystarczająco magnezu jednocześnie obniżają się poziomy serotoniny, co powoduje, że twoje naczynia krwionośne się zwężają.

Niski poziom magnezu może przyczynić się do rozwinięcia depresji i bezsenności.

Zalecane dawkowanie to:

  • 400 miligramów magnezu dla mężczyzn od 10 do 30;
  • 420 miligramów magnezu dla mężczyzn powyżej 30 lat;
  • 310 miligramów magnezu dla kobiet w wieku od 10 do 30 lat;
  • 320 mg magnezu dla kobiet powyżej 30.

źródło magnezu, jaki magnez jest najlepiej przyswajalny, co zawiera magnez, w jakich produktach jest magnez

Aby naturalnie uzyskać magnez, możesz jeść więcej takich produktów jak orzechy włoskie, pełnoziarnisty ryż np. brązowy, ryby, mięso, awokado. Natomiast witamina K, opisywana jako „witamina koagulacji”, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminie K przez wiele lat przypisywano wyłączną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Jednak swoje działanie witamina ta wykazuje również w obrębie innych tkanek pozawątrobowych, w których jej niedobór zwiększa ryzyko rozwoju osteoporozy, miażdżycy, chorób nowotworowych, choroby Alzheimera i prostaty.

Uważa się również, że witamina K chroni nasze tętnice i zastawki przed zwapnieniem. Ale wciąż to nie wszystko! Witamina K zwiększa również efektywność działania witaminy D, a więc wzmacnia nasze kości, a niskie poziomy witaminy K mogą zwiększać ryzyko złamań. Po to, aby jak najlepiej wykorzystać działanie witaminy K należy pamiętać, że zalecane dawki zmieniają się w zależności od wieku, wagi oraz płci. Osoba dorosła zwykle potrzebuje około 0,001 miligrama witaminy K na kilogram masy ciała. Głównymi źródłami witaminy K są zioła takie jak bazylia, szałwia, tymianek, pietruszka, kolendra i szczypiorek; Zielenina, na przykład jarmuż, musztarda, szczypiorek, rzeżucha czy sałata; warzywa korzeniowe takie jak buraki czy rzepa; Warzywa kapustę czyli brukselka, brokuły, kapusta i kalafior; Przyprawy takie jak pieprz cayenne, papryka, pieprz, curry; oraz inne źródła takie jak szparagi, koper, okra, oliwa z oliwek czy orzechy. Uwaga: zanim zaczniesz przyjmować suplementy witaminy K i magnezu, porozmawiaj z profesjonalistą, ponieważ nie można z nimi przesadzić gdyż przedawkowanie może być szkodliwe dla twojego zdrowia.

Myślicie, że dostarczacie swoim organizmom wystarczająco magnezu i witaminy k? Odpowiedzcie tak lub nie w komentarzu a ja przypnę wam serduszko.

 
projekt natura, odchudzanie, jak schudnąć, udestepnij na FB
 

Designed by Freepik Designed by jcomp / Freepik

 

Add your comment

Your email address will not be published.