trądzik różowaty leczenie domowe, Pryszcze, tradzik rozowaty, trądzik różowaty leczenie, trądzik młodzieńczy, jak pozbyć się pryszczy, jak pozbyć się trądziku (2)

14 Pozytywnych Właściwości Dla Twojego Ciała, Gdy Spożywasz To Warzywo

14 niesamowitych efektów dla Twojego Ciała, gdy spożywasz okrę lub znany też pod nazwą Piżmian jadalny.

Okra jest jednym z najczęściej pomijanych warzyw w naszej diecie. Trudno powiedzieć, dlaczego nie jest popularna i nie ma dla niej miejsca na większości naszych talerzy. Gotowana lub surowa, okra nie jest szczególnie pikantnym warzywem, ale trzeba przyznać, że ma dość intensywny smak. Skórka okry nie różni się zbytnio od skórki papryki, ale w jej wnętrzu znajduje się lepka substancja, którą można wykorzystywać do gotowania zup i sosów, aby nadać im gęstości i odpowiedniej konsystencji. Te aspekty, które nie czynią z okry wspaniałego warzywa jak smak czy tekstura są natychmiast i z nadwyżką rekompensowane przez solidny arsenał składników odżywczych, które to warzywo zawiera. Oto lista zalet spożywania okry i powodów, dla których znacznie częściej powinieneś dodawać to warzywo do swojej diety:

1. Objawy astmy Astma to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Jeśli chcesz sobie wyobrazić jak to jest mieć astmę, spróbuj przez cały dzień oddychać przez cienką słomkę. Jak się okazuje, witamina C jest bardzo dobrym towarzyszem łagodzenia astmy. Właśnie dlatego regularne spożywanie cytrusów znacznie zmniejsza trudności z oddychaniem i niweluje tak zwane sapanie – standardowy objaw astmy. Cytrusy posiadają witaminę C podobnie jak okra. Chorzy cierpiący na astmę zarówno o umiarkowanych, jak i intensywnych objawach astmatycznych powinni jeść okrę regularnie, aby skorzystać z jej przeciwzapalnych korzyści.

2. Cukrzyca: Obniżanie poziomu cukru Diabetycy potrzebują regularnego dostarczania rozpuszczalnego błonnika, aby stabilizować poziom glukozy we krwi. Badania laboratoryjne wykazały, że okra ma właściwości zmniejszania szybkości wchłaniania glukozy we krwi. Zamierzonym efektem badań było właśnie znalezienie sposobu na obniżenie poziomu cukru we krwi pacjentów i właśnie takie rezultaty zaobserwowano.

3. Wspomaga trawienie Ponownie musimy wspomnieć o błonniku, którego jest w okrze pełno, ale tym razem współdziała on z jeszcze jednym sojusznikiem: magnezem. Magnez jest minerałem i znanym środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne. Błonnik jak wszyscy wiemy, jest niezbędnym składnikiem zdrowego trawienia i eliminowania zbędnych dla naszego organizmu odpadów. Magnez z kolei poprawia krążenie. Wynik działania tych dwóch składników jest teraz kompletnie jasny.

4. Zapobiega chorobom nerek Według ostatnich badań okra zmniejsza i normalizuje poziom cukru we krwi, a także jej właściwości zapobiegają chorobom nerek.

5. Jest dobrym źródłem witaminy K Okra jest dobrym źródłem witaminy K i odgrywa bardzo ważną rolę we wzmacnianiu naszych kości. W ten sposób pomaga nam uchronić się przed niezwykle wyniszczającymi zaburzeniami takimi jak osteoporoza. Witamina K jest również bardzo pomocna w procesach krzepnięcia krwi. Ludzie, którzy mają rozrzedzoną krew powinni dodawać do swojej diety dużo okry, żeby skutecznie wspomagać swój organizm.

6. Zapalenie płuc Okra zawiera dużą ilość substancji fitochemicznych oraz składników odżywczych znanych jako przeciwutleniacze. Przeciwutleniacz w tym niepozornym warzywie może pomóc organizmowi w zapobieganiu stanom zapalnym. Zwłaszcza tym, które tworzą się na płucach.

7. Ból gardła Ból gardła pojawia się u nas wtedy, kiedy do gardła dostaje się infekcja. Wtedy trudno jest nam nawet przełykać. Bolące gardło może być również wczesnym symptomem przeziębienia. Antyseptyczne i antybakteryjne działanie okry może zmniejszyć ból gardła. Picie wody zaparzonej na okrze może być skutecznym sposobem na leczenie bólu gardła.

8. Sposób na letnie upały i oparzenia słoneczne Śluzowata miąsz we wnętrzu okry może być stosowana przy leczeniu oparzeń słonecznych oraz udarów. Składnik kojący może zmniejszyć efekt działania słońca na nasza skórę i sprawić, ze się ochłodzi.

9. Kaszel i przeziębienie Wiemy już, ze okra może leczyć nas z bólu gardła. Idąc dalej można łatwo wywnioskować, ze jako świetny środek antyseptyczny, może zapobiegać również kaszlowi i przeziębieniu. Składniki przeciwutleniajace i fitochemiczne w okrze skutecznie zapobiegają przeziębieniu i innym objawom, które mogą pojawić się wraz z przeziębieniem.

10. Szkorbut Okra jest bogata nie tylko w witaminę A, ale zawiera również dużą ilość witaminy C, która może zapobiegać stanom zapalnym i infekcjom jamy ustnej. Podobnie jak inne owoce i warzywa, które zawierają witaminę C, spożycie okry może również zapobiegać szkorbutowi.

11. Leczenie mimowolnych wytrysków W niektórych źródłach pojawia się fakt, ze okra jest skuteczna w leczeniu mimowolnych wytrysków.

12. Zdrowa ciąża Świeże Strączki okry zawierają w sobie kwas foliowy. Zapewniają około 22% dziennego spożycia przy 100 g porcji okry. Regularne spożywanie kwasu foliowego podczas ciąży może pomóc w rozwoju płodu i zapobiegać wadom systemu nerwowego oraz wielu innym nieprawidłowościom u noworodków.

13. Sposób na silne kości Wapn i witamina K pomagają ciału zachować mocne kości. Witamina K umożliwia wchłanianie wapnia w takiej ilości, by realnie pomóc w poprawieniu regeneracji komórek kostnych. Wszyscy dobrze wiemy, ze wapn jest ważnym minerałem, który utrzymuje prawidłowa gęstość kości i zapobiega osteoporozie.

14. Pryszcze i trądzik. Okra była wykorzystywana do utrzymania skóry w dobrej formie już odkąd Kleopatra rządziła Egiptem. Działanie antybakteryjne w śluzowatej części okry może zmniejszyć rozwój bakterii trądzikowych, a dzięki temu załagodzić stany zapalne skóry twarzy. Stosowanie służy na obszarach trądzikowych może być alternatywa dla leczenia trądziku.

 

projekt natura, odchudzanie, jak schudnąć, udestepnij na FB

☠️☢️ TO MUSISZ ZOBACZYĆ ☠️☢️

 

 

Add your comment

Your email address will not be published.