pietruszka naciowa właściwości,natka pietruszki właściwości,nasiona pietruszki,pietruszka natka,korzeń pietruszki,cebula,sok z pietruszki,papryka,pietruszka korzeń,kapusta,piet

7 Powody Dla Których Powinieneś Jeść Więcej Tej Rośliny

Pietruszkę uprawia się od dwóch tysięcy lat. Pierwotnie używano jej jako rośliny leczniczej, a dopiero później zaczęto dodawać ją do potraw jako przyprawę.

Istnieją 2 rodzaje pietruszki: mniej w Polsce popularna odmiana z kręconymi liśćmi o łagodnym smaku i ta, którą dobrze znamy, z płaskimi liśćmi, inaczej zwaną “włoską pietruszką”, która ma nieco pieprzny smak.

Składniki odżywcze znajdujące się w pietruszce to witaminy A, C, E i K, tiamina, ryboflawina, niacyna, witaminy B6 i B12, kwas pantotenowy, żelazo, wapń, magnez, fosforan, cynk,

potas i miedź. Korzyści zdrowotne pietruszki obejmują zapobieganie i kontrolowanie cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz zapobieganie osteoporozy. Ponadto działa jako środek przeciwbólowy o właściwościach przeciwzapalnych, przynosi ulgę przy problemach układu pokarmowego takich jak wzdęcia, niestrawność, nudności czy skurcze i pomaga wzmocnić nasz system odpornościowy.

Pietruszka może:

1. Pomóc w cukrzycy

Tradycyjnie w Turcji, pietruszka była stosowana jako lek na cukrzycę. Naukowcy potwierdzili jej zastosowanie przeprowadzając badania na Uniwersytecie Mármara w Stambule, które

wykazały, że u myszy z cukrzycą, które karmiono pietruszką, w przeciągu miesiąca poprawił się poziom cukru we krwi. Znaczy to, że pietruszka jest skuteczna w leczeniu cukrzycy.

2. Kontrolować reumatoidalne zapalenie stawów

Pietruszka jest również bardzo dobra w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Związki takie jak witamina C czy beta-karoten występujące w tej niepozornej roślinie mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają kontrolować artretyzm. Uważa się również, że regularne spożywanie pietruszki przyspiesza proces usuwania kwasu moczowego, którego obecność w naszym organizmie może zapoczątkować proces zapalny w stawie.

3. Pomaga zapobiec rakowi

Niektóre amerykańskie laboratoria w Minneapolis wydobywały z oleju z pietruszki związek zwany mirystycyną. Wstępne badanie tego związku wykazało, że ma on właściwości przeciwnowotworowe.

4. Zmniejsza stany zapalne

W rejonie Morza Śródziemnego pietruszki używa się przy leczeniu bólów zębów, skręceń, ukąszeń owadów i niektórych problemach skórnych. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Rei Saud w Arabii Saudyjskiej pietruszka ma właściwości przeciwzapalne i może również zapobiegać zapaleniu wątroby. Dzięki wspomnianym już kilkukrotnie właściwościom przeciwzapalnym, liście pietruszki zmniejszają obrzęki wewnętrzne, a przez to, że zapobiegają zapaleniu wątroby, pomagają ją również oczyścić.

5. Pomaga przy osteoporozie

Pietruszka jest bardzo skuteczna w utrzymaniu zdrowych kości. Osteoporoza powstaje w wyniku niskiego poziomu wapnia w organizmie, a pietruszka jest uważana za jedno z najlepszych źródeł wapnia. Zawiera również dużą ilość kwasu foliowego.

6. Wzmacnia układ odpornościowy

Witaminy, minerały i przeciwutleniacze znajdujące się w pietruszce wzmacniają twój układ odpornościowy. Badania wykazały, że pietruszka zawiera właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne, dzięki czemu jest świetnym domowym środkiem zaradczym.

7. Pomaga schudnąć

Od wieków pietruszka była używana jako środek moczopędny i kontrolujący kilka różnych chorób takich jak kamienie nerkowe, infekcje dróg moczowych czy kamienie pęcherzyka żółciowego. Codzienne spożywanie pietruszki jest świetnym sposobem na detoksykację całego ciała.

Najlepszym sposobem na pozyskanie jak największej ilości składników odżywczych z pietruszki jest codzienne picie 3 filiżanek tego naparu.

Oto przepis jak go zrobić:

Składniki:

Garść liści pietruszki;

1 litr wody

Instrukcje:

Posiekaj pietruszkę na małe kawałki i włóż je do wrzącej wody. Zdejmij z ognia i pozwól wodzie ostygnąć. Następnie wszystko, co musisz zrobić, to cieszyć się herbatą.

W razie potrzeby możesz przechowywać ją w lodówce.

Uwaga: Nadmierna konsumpcja pietruszki może mieć skutki uboczne, więc kobiety karmiące lub w ciąży, dzieci oraz ludzie cierpiący na kamienie nerkowe powinni unikać nadmiernego jej spożywania.

projekt natura udestepnij na FB photo by:

☠️☢️ TO MUSISZ ZOBACZYĆ ☠️☢️

 

 

Add your comment

Your email address will not be published.