Ocet jabłkowy jest przydatny nie tylko w kuchni, ale również jeśli chcemy poprawić ogólny wygląd i stan naszego zdrowia. Ma on ogrom korzyści dla twojej skóry, włosów.
Jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze gwarantują imponujące rezultaty w leczeniu przeróżnych dolegliwości i odmładzaniu skóry. Jest on zbawienny przy problemach kapilarnych i ich leczeniu, a także kiedy chcemy poprawić ogólny stan zdrowia paznokci i zębów. Ocet jabłkowy może być również kluczowym produktem jeśli zależy nam na zrzuceniu kilku dodatkowych kilogramów, chcemy załagodzić obrzęki, zapobiec utlenianiu, chronić swoją wątrobę, przyspieszyć procesy trawienne czy wzmocnić stawy. W dzisiejszym filmie podam wam przepis na domowy ocet jabłkowy, który jak się okazuje można zrobić łatwo i tanio.
Oto składniki:
- 5 litrów wody mineralnej
- 1,5 kg jabłek (najlepiej organicznych)
- 1 kg brązowego cukru
Cukier jest konieczny, żeby “nakarmić” bakterie, ale większość jeśli nie całość cukru jest sfermentowana.
Instrukcje:
Po pierwsze przygotowując swój własny ocet jabłkowy wszystko musisz bardzo dbać o higienę, ponieważ popełnienie nawet najmniejszego błędu może zepsuć cały efekt. Dlatego na początku bardzo dokładnie umyj jabłka i pokrój je w małe kawałki użyj jabłek wraz ze skórką i nasionami. Następnie wymieszaj jabłka z innymi składnikami i zblenduj po czym wlej otrzymaną mieszaninę do wiadra, które pomieści ponad 5 litrów i przykryj. Przez następne dziesięć dni raz dziennie mieszaj zawartość pojemnika drewnianą łyżką. Przez kolejne dziesięć dni mieszaj miksturę co drugi dzień, a na koniec pozwól mu przez dziesięć dni osiąść po czym odcedź płyn najlepiej przez szmatkę lub pieluchę tetrową. Przechowuj płyn w szklanych lub plastikowych butelkach, ale szczelnie ich nie zamykaj, ponieważ ocet wciąż powinien fermentować.
Możesz obejrzeć w formie filmu – Youtube
Odwiedź nasz kanał na YouTube — Projekt Natura