nowotwór piers, nowotwór złośliwy piesi min

12 SUPER Pokarmów Które Zapobiegają Rakowi Piersi

Rak piersi jest nowotworem gruczołu sutkowego powstającego głównie przez zachwianie równowagi komórkowej i jako taki jest jednym z najczęstszych nowotworów u kobiet. Wśród nich dużą grupę stanowią odmiany złośliwe, powodujące pomnażanie komórek rakowych. Wczesna diagnostyka pozwala uniknąć powikłań i przerzutów, co z kolei daje szanse na całkowite wyleczenie.

nowotwór piers

Mammografia to radiologiczne badanie piersi, dzięki któremu można wykryć raka piersi we wczesnym stadium, dlatego tak ważne jest coroczne wykonywanie tego badania zwłaszcza po 40. roku życia. Poza wczesnym diagnozowaniem i utrzymywaniem komórek w równowadze, drugim najlepszym sposobem na uniknięcie tej choroby jest unikanie działania szkodliwych wolnych rodników. Dziś przygotowałam dla Was listę produktów zawierających związki chemiczne, które pomagają spowolnić rozwój nowotworów.

Zielona herbata.
Zielona herbata jest bogata w polifenole i katechiny. Substancje te są przeciwutleniaczami, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem DNA spowodowanym przez wolne rodniki. Zaleca się picie co najmniej jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Sok z granata.
Sok z granatów również zawiera polifenole. Według najnowszych badań sok z granatów
może być narzędziem zapobiegawczym w przypadku niektórych rodzajów raka, w tym raka piersi.

Jagody, truskawki i jeżyny.
Owoce te zawierają duże ilości polifenoli, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto, są one bogate w przeciwutleniacze takie jak witamina C. Powinno się jeść od ¾ do 1 szklanki tego rodzaju owoców dziennie.

Śliwki i brzoskwinie.
Badania wskazują, że polifenole znajdujące się w śliwkach i brzoskwiniach mogą pomóc w zapobieganiu tworzenia i namnażania się komórek rakowych. Według badań polifenole pomagają zabijać komórki rakowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek.

Warzywa kapustne. 
Te warzywa są niezwykle bogate w przeciwutleniacze takie jak witaminy C, E, K i błonnik. Najbardziej popularne warzywa kapustne to:
– Brokuły;
– Kalafior;
– Brukselka;
– Rukola;
– Kapusta.

Zielone warzywa.
Im bardziej warzywo jest zielone tym więcej jest w nim składników odżywczych. Zielone warzywa są zwykle bogate w przeciwutleniacze i włókna, co czyni je cennymi narzędziami w walce z rakiem.

Karotenoidy.
Karotenoidy znajdują się w czerwonych, pomarańczowych, ciemnozielonych i żółtych owocach i warzywach. Te pokarmy są bardzo bogate w witaminę A, luteinę, beta-karoten i likopen. Wszystkie te elementy są niezwykle skuteczne w walce przeciwko wolnym rodnikom.

nowotwór piers, nowotwór złośliwy piesi 2

Apigenina.
Apigenina to flawonoid występujący w niektórych owocach, warzywach i ziołach. Ponieważ apigenina jest przeciwutleniaczem, pokarmy, które ją zawierają również mogą mieć właściwości przeciwzapalne.
Najczęstsze źródła apigneniny to:
– pietruszka;
– Seler;
– Rumianek;
– Mennica;
– Szpinak;
– Lukrecja.

Kwasy tłuszczowe omega-3.
Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Co ciekawe kwasy omega-3 powinny być pozyskiwane z małych ryb, ponieważ ze względu na swój krótki okres życia kumulują znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.Są one niezbędnym składnikiem odżywczym dla funkcjonowania twojego układu odpornościowego.

Najczęstsze źródła kwasów Omega-3 to:
– Łosoś;
– Sardynki;
– Śledź;
– Oleje rybne, takie jak na przykład olej z wątroby dorsza.

Produkty pełnoziarniste.
Pełnoziarniste produkty spożywcze również są bogate w polifenole przeciwnowotworowe, ale zazwyczaj zawierają również inne niezbędne składniki odżywcze takie jak błonnik, magnez czy białko.
Niektóre przykłady produktów pełnoziarnistych to:
– Brązowy ryż;
– Owies;
– Kukurydza;
– Jęczmień.

Papryka.
Zarówno papryka suszona jak i świeża zawiera kapsaicynę. Ten komponent jest bardzo potężnym przeciwutleniaczem w walce z wolnymi rodnikami. Ma on również silne działanie przeciwnowotworowe. Im papryczka jest ostrzejsza, tym ma w sobie wyższe stężenie kapsaicyny, a więc i silniejsze działanie przeciwnowotworowe.

Czosnek.
Czosnek jest szczególnie skuteczny dla osób cierpiących na raka piersi, które mają reakcję
z estrogenem.

Szafran.
Szafran zawiera w sobie kurkuminę, która pomaga zmniejszyć toksyczne działanie niektórych komórek raka piersi i może hamować wzrost komórek nowotworowych.

Zawsze pamiętaj, że leczenie raka piersi powinno być nadzorowane przez lekarza, w swoich filmikach podaję tylko informacje i wskazówki, które mogą pomóc Ci uzupełnić wiedzę i poprawić stan twojego zdrowia. Zawsze jednak należy skonsultować się z lekarzem. 

Możesz obejrzeć w formie filmu – Youtube

Odwiedź nasz kanał na YouTubeProjekt Natura

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!