kiszona kapusta właściwości

Lubisz Kiszoną Kapustę? Wszyscy Powinniśmy Wiedzieć Jakie Ma Działanie

Uważa się, że Chińczycy fermentują kapustę już od 2000 lat. Najprawdopodobniej próbowali takich zabiegów, by znaleźć sposób na przedłużenie jej przydatności do spożycia, po czym odkryli, że nie tylko mogą taką kapustę jeść, ale dzięki jej cudownym właściwościom, cieszyć się mnogością zastosowań. Co prawda odkryli ją Chińczycy, jak prawie wszystko co posiadamy z pradawnych kultur, to dopiero Niemcy rozsławiły jej imię na całym świecie.

Dziś ludzie na wszystkich zakątkach globu używają kiszonej kapusty jako przyprawy lub dodatku do posiłku. Czy wiedziałeś jednak, że fermentowanie kapusty wydobywa z niej więcej składników odżywczych niż gdybyśmy jedli ją na surowo lub gotowaną na parze?
W dzisiejszym artykule opowiem Wam o 7 korzyściach zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania kiszonej kapusty.

1.Pomaga w utracie wagi

Regularne jedzenie kiszonej kapusty pomoże pozbyć Ci się zbędnych kilogramów. A wszystko dlatego, że podobnie jak wiele warzyw kapusta, a zwłaszcza jej sfermentowana wersja ma niewiele kalorii. W dodatku jest bogata w błonnik dzięki czemu po jej zjedzeniu długo czujemy się nasyceni przy czym pomaga w trawieniu.

2. Wzmacnia układ odpornościowy

Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które pomagają utrzymać nasz układ pokarmowy w zdrowiu. Kiszona kapusta pomaga przy problemach z nieszczelnymi jelitami, które mogą siać spustoszenie np. w naszym układzie odpornościowym. Dieta bogata w probiotyki takie jak te z kiszonej kapusty, pomagają nam uchronić się od łapania powszechnych infekcji takich jak grypa czy przeziębienie.

3. Obniża stres

Coraz więcej naukowców potwierdziło bezpośrednią korelację między zdrowym przewodem pokarmowym, a funkcją poznawczą. Według nich kiedy z naszymi żołądkami coś jest nie tak, nie jesteśmy w stanie również jasno myśleć. Kiszona kapusta pomaga w wytwarzaniu dobrych bakterii i utrzymywaniu zdrowego środowiska trawiennego. Dzięki kiszonej kapuście obniża się poziom naszego stresu, a mózg pozwala przetwarzać informacje tak, jak należy.

4. Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w kiszonej kapuście może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre z nowotworów. Uważa się również, że te same przeciwutleniacze mogą zapobiegać mutacjom komórkowym i hamować nadmierny wzrost komórek nowotworowych. Oba te prowadzą do wzrostu nowotworów.

5. Poprawia trawienie.

Jeśli przyjmujesz antybiotyki przez dłuższy okres czasu, narażasz tym samym swój układ pokarmowy na utratę dobrych bakterii i pozwolenie, by szkodliwe bakterie przejęły nad nim kontrolę. Probiotyki znajdujące się w kiszonej kapuście mogą pomóc naprawić ten brak równowagi. Kiszonka zawiera również enzymy, które skutecznie rozkładają składniki odżywcze, a te kiedy dzielą się na małe cząsteczki, łatwiej się trawią.

6. Wzmacnia kości

Do mocnych kości potrzebujemy dużo witaminy K2. Kiszona kapusta jest jej doskonałym źródłem dzięki czemu nasze kości są zdrowsze.

7. Poprawia zdrowie układu krążenia

Kiszona kapusta wzmacnia serce. Dzięki temu, że obniża nam poziomu cholesterolu dzięki dużej zawartości włókien, usprawnia cyrkulację i dzięki czemu zmniejsza się nacisk na najważniejsze organy naszego ciała.

Możesz obejrzeć w formie filmu – Youtube
Odwiedź nasz kanał na YouTubeProjekt Natura
Author

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Projekt Natura