na co imbir, imbir na co pomaga 2

Czy Jesz Imbir? Więc Powinieneś to Przeczytać!

Jako dodatek i składnik wielu różnych przepisów, imbir od wielu pokoleń jest używany do celów kulinarnych i leczniczych, a jak się okazuje nie tylko na Dalekim Wschodzie, ale także w Europie.

Różne kultury dodają tę korzenną przyprawę do swoich dań, głównie ze względu na jego charakterystyczny aromat i silny zapach, ale dobrze jest go używać również ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.

W Indiach tarkuje się go do herbaty podczas gdy w Japonii imbiru dodaje się do zupy miso. W kuchni greckiej z kolei świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżej dorady. Jest jednak jeszcze inny doskonały sposób na czerpanie właściwości odżywczych z imbiru. Mianowicie możemy go używać jako oleju. Stosowany na skórę zamiast zjedzony jak to bywa najczęściej, imbir znany jest z łagodzenia drobnych bóli.

Co więcej warto wiedzieć, że olej z imbiru tak jak sam imbir może również zmniejszyć obrzęki i wzdęcia, pomóc w trawieniu, zabić wyniszczające nasz organizm mikroorganizmy i pomóc w cyrkulacji naszej krwi?
Myślę, że tyle powodów powinno wystarczyć, aby zacząć na co dzień używać oleju z imbiru, ale szczególnie polecam go tym, którzy borykają się z problemami typu:

Problemy z trawieniem

Jeśli jesteś osobą, która ma problemy z utrzymaniem lub osiągnięciem upragnionej wagi, imbir okaże się twoim przyjacielem, ponieważ wspomaga zdrowy apetyt. Imbir skutecznie zredukuje problemy związane z gazami, refluksem lub ogólnym dyskomfortem przewodu żołądkowo-jelitowego. Jeśli borykasz się z problemami rozstroju żołądka by przynieść sobie ulgę spróbuj wmasować w brzuch kilka kropli oleju z imbiru. Podejrzewam, że to jest główny powód, dla którego to właśnie w Indiach dodaje się imbir do herbaty.

Zatrucie pokarmowe

Ze względu na to, że imbir ma zdolność zabijania w naszych ciałach mikroorganizmów, olej z imbiru jest szeroko zalecany w przypadku większości infekcji jelitowych takich jak zatrucie pokarmowe czy czerwonka bakteryjna inaczej zwaną dyzenterią – jak się okazuje jest to jednostka kliniczna opisana przez Hipokratesa już w starożytności, a nadal występuje endemicznie i epidemicznie w krajach rozwijających się.

Choroby układu oddechowego

Olejek z imbiru jest silnym środkiem wykrztuśnym, który sprawi, że suchy kaszel zmieni się w mokry pozwalając nam wydalić z naszego gardła i płuc więcej śluzu. Olejek z imbiru świetnie sprawdzi się również jeśli cierpimy na zapalenia stawów. Dodatkowo przynosi ukojenie w bólu gardła, pomoże zwalczyć grypę i astmę. Warto wtedy dodać kilka kropli do parownika i przynieść sobie ulgę w zwykłym przeziębieniu.

Ból

Tak samo jak korzeń imbiru, olej imbirowy może być stosowany przy dolegliwościach bóli głowy i innych drobnych bólach czy dolegliwościach. Jest to naprawdę silny i cudowny środek o działaniu przeciwzapalnym.

Sprawy sercowo-naczyniowe

Włączając olej imbirowy do swojej diety, możesz znacznie poprawić zdrowie swojego serca. Z biegiem czasu, olej ten obniży poziom złego cholesterolu i pomoże spowolnić stwardnienie tętnic, którym to terminem określamy trzy rodzaje zmian chorobowych naczyń tętniczych czyli miażdżycę, stwardnienie tętnić typu Munckeberga i stwardnienie ścian tętniczek.

Jeśli jednak nie macie Państwo żadnej z tych chorób, olej imbirowy zmniejszy ryzyko powstawania zakrzepów krwi i skutecznie doprowadzi do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. W celu wyprodukowania olejku na skalę przemysłową firmy stosują zwykle proces destylacji pary z gotowanego imbiru, ale ja podam Państwu dziś przepis, który pozwoli Wam zrobić olej z imbiru we własnym domu, a w dodatku jest to bardzo proste.

Składniki:

  • Świeży imbir;
  • Półtorej szklanki oliwy z oliwek;
  • Brytfanka
  • Tarka do sera.

Wskazówki:

  1. Umyj szklankę świeżego, nieobranego imbiru po czym pozwól mu całkowicie wyschnąć. Może to potrwać nawet kilka godzin.

2. Weź brytfankę i wlej do niej oliwę z oliwek.

3. Zetrzyj suchy imbir w oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.

4. Ustaw temperaturę w piekarniku na 150 stopni. Włoż do niego brytfankę i zostaw na co najmniej dwie godziny.

5. Następnie przefiltruj oliwę, na przykład przelewając ją przez ścierkę lub pieluchę (upewnij się jednak, że jest ona niebielona), a wszystko po to, żeby pozbyć się małych części imbiru. Po przefiltrowaniu dokładnie i mocno wyciśnij szmatkę.

6. Następnie możesz przelać olej z pomocą lejka do mniejszych fiolek lub słoików i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli olej z imbiru nie jest bardzo silnie skoncentrowany, można go stosować miejscowo, ponieważ nie jest on toksyczny i nie powinien podrażniać skóry. Najlepiej jednak jest przetestować go na mniejszym obszarze, aby upewnić się, że nie wystąpi żadna reakcja alergiczna. Ten domowy olej imbirowy zachowa świeżość nawet do sześciu miesięcy.

Możesz obejrzeć w formie filmu – Youtube
Odwiedź nasz kanał na YouTubeProjekt Natura
Author

Projekt Natura