Czarny pieprz ze względu na wyjątkowy smak i światową popularność jest uważany za króla przypraw.
Pieprz zawdzięcza swoją moc piperynie – aktywnemu składnikowi o wielu właściwościah i korzyściach zdrowotnych, które pomagają organizmowi wchłaniać niektóre
substancje. Przez wieki czarny pieprz jest używany nie tylko do gotowania, ale także w
przepisach, które mają na celu poprawę naszego zdrowia. W dzisiejszym filmiku pokażę Wam niektóre korzyści zdrowotne regularnego spożywania czarnego pieprzu.
Spala tłuszcz
Czarny pieprz jest idealny dla tych, którzy chcą schudnąć. Badania wykazały, że pieprz przyspiesza nasz metabolizm i hamuje wzrost komórek tłuszczowych.
Poprawia trawienie
Czarny pieprz może być bardzo pomocnym dodatkiem, który wspomoże twoje trawienie. Wszystko dzięki zawartej w nim piperynie, która stymuluje funkcje płynów żołądkowych. Możesz dodać czarny pieprz jedzenia lub spożywać w formie herbaty.
Pomaga na wzdęcia
Czarny pieprz pomaga jelitom wchłonąć gazy i zmniejszyć wzdęcia. Pomoże on każdemu kto cierpi na bębnicę, a jego żołądek nie działa sprawnie.
Afrodyzjak
Konsumpcja czarnego pieprzu może powodować nadmierne pocenie się, przyspieszać bicie serca i krążenie krwi. Tak samo jest w wyniku reakcji na pobudzenie seksualne. Pieprz może również wywołać podrażnienie twoich genitaliów i układu moczowego prowokując uczucia podobne do tych osiąganych poprzez podniecenie seksualne, dlatego uważa się go za naturalny afrodyzjak.
Pomaga wchłaniać wartości odżywcze
Piperyna zawarta w czarnym pieprzu pomaga organizmowi wchłania
niektóre składniki odżywcze występujące w pewnych produktach, jak na przykład kurkuminę – główny
składnik kurkumy, dzięki któremu kurkuma posiada wszystkie znane nam korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że połączenie czarnego pieprzu i kurkumy zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000 %.
Jest bogata w przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze obecne w czarnym pieprzu mogą zapobiegać i naprawiać szkody spowodowane przez wolne rodniki i tym samym pomagać w zapobieganiu niektórym
rodzajom nowotworów, problemom z sercem i wątrobą.
Pieprz pomaga jeść mniej soli
Jedzenie zbyt dużej ilości soli może zwiększa
twoje ciśnienie krwi powodując retencję cieczy, a nawet problemy z nerkami. Kiedy używasz pieprzu wraz z innymi przyprawami, tym samym nie musisz używać tak dużej ilości soli.
Łagodzi ból
Dzięki swoim właściwościom przeciwbólowym, czarny pieprz może być używany do łagodzenia bóli mięśni i stawów. Jeśli chcesz załagodzić bóle, zmieszaj czarny pieprz i migdałowy olejek eteryczny i wmasowuj go w bolące miejsca.
Czarny pieprz jest uważany za doskonały, naturalny środek przeciwdepresyjny. Piperyna zawarta w przyprawie działa jako naturalny środek antydepresyjny i stymuluje układ nerwowy. W wyniku tego zjawiska poprawia się twoja inteligencja kognitywna.
Najlepszym sposobem wykorzystania wszystkich właściwości tej niesamowitej przyprawy jest używanie świeżo mielonego pieprzu, który zawiera wszystkie potrzebne nam składniki odżywcze. Szczypta pieprzu do gotowania każdego dnia powinna wystarczyć, by otrzymać pożądane korzyści zdrowotne, Musisz jednak wiedzieć, że nadmierne spożywanie może podrażnić twoje błony śluzowe, zwłaszcza jeśli jesteś wrażliwy.
Możesz obejrzeć w formie filmu – https://youtu.be/la8ttZwREOM
Odwiedź nasz kanał na YouTube — Projekt Natura