co na wzdęcia i gazy, wzdęcia i ból brzucha, co na wzdęty brzuch, ciągłe wzdęcia, lek na gazy, wzdęcia po jedzeniu

Jak Szybko Pozbyć Się Wzdęć i Gazów Za Pomocą Tego Warzywa

Czy dokuczają Ci bolesne skurcze i wzdęcia? Mogą to być znaki od Twojego ciała, że coś jest nie tak. Często to toksyny, które zbierały się w naszym organizmie od dłuższego czasu blokują powietrze w naszym przewodzie pokarmowym. Obszar ten zaczyna puchnąć, a zjawisko wzdęcia może doprowadzić u nas do innych, również przewlekłych problemów takich jak refluks żołądkowy czy zgaga.

Nie martw się jednak. Na szczęście istnieje niedrogi i całkiem niezły w smaku sposób na wyeliminowanie toksyn i wyleczenie nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych. A wszystko to dzięki wyciskanym sokom. Jeśli temat wyciskanych soków jest Ci już dobrze znany to wiesz, że jest to świetny sposób, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych oraz zapobiegnięciu, a nawet wyleczeniu niektórych dolegliwości.

W celu ustabilizowania procesów trawiennych i wygraniem walki ze wzdęciami wystarczy do swojego ulubionego soku dodać nieco czerwonej kapusty, która nie tylko pomoże pozbyć się tego konkretnego problemu, ale też zadziała na wielu innych polach. Dziś opowiem Wam o właściwościach zdrowotnych czerwonej kapusty:

co na wzdęcia i gazy, wzdęcia i ból brzucha, co na wzdęty brzuch, ciągłe wzdęcia, lek na gazy, wzdęcia po jedzeniu

1. Wzmocnienie układu odpornościowego

Kapusta czerwona zawiera dwie bardzo ważne witaminy: K i C. Witamina C ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i może znacznie wpłynąć na stan naszych komórek. Kapusta walczy również ze szkodliwymi bakteriami i niektórymi infekcjami. Dostarczanie swojemu organizmowi wysokich dawek witaminy C jest szczególnie zalecane przy pierwszych oznakach większości chorób, po to aby pomóc wzmocnić układ odpornościowy.

2. Zdrowie przewodu pokarmowego

Błonnik, w który bogata jest czerwona kapusta pomoże naszemu układowi trawiennemu działać poprawnie. Wcale nie potrzeba dużo czerwonej kapusty, aby znormalizować swój układ trawienny i zwalczyć zaparcia i inne schorzenia jelitowe.

3. Walka z przewlekłymi problemami

Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne, czerwona kapusta jest zalecana wszystkim, którzy mają wysokie ryzyko zachorowania na choroby demencyjne takie jak Alzheimer, choroba Huntingtona czy choroba Parkinsona. Według badań czerwona kapusta ma również zdolność zwalczania w naszym organizmie komórek rakowych, co sprawia, że to niezwykłe warzywo powinno jak najszybciej znaleźć się w naszej codziennej diecie.

4. Właściwości przeciwzapalne

Ostatnie badania pokazują, że jedzenie większych ilości czerwonej kapusty może skutecznie zmniejszyć obrzęki i opuchliznę. Fitoskładniki zawarte w kapuście zwalcza poczucie bycia wzdętym, gazy i stany zapalne.

Jak się domyślam teraz zastanawiasz się nad przepisem na cudowny sok, który nie tylko będzie zawierał potężną dawkę witamin i minerałów zawartych w kapuście, ale który będzie również wyśmienicie smakował. Jeśli czujesz, że temat szczególnie Cię dotyczy i rzeczywiście czujesz się spuchnięty, oto recepta na ulgę:

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta;
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne;
  • 1 garść kolendry;
  • 1 niewielki kawałek korzenia imbiru;
  • 1/4 limonki;
  • 1/4 cytryny;
  • 1/2 szklanki wody kokosowej.

Wskazówki:

Wrzuć wszystkie składniki do sokowirówki i dokładnie wyciśnij sok. Pij go tak często, jak to tylko konieczne.

Osobiście uwielbiam czerwoną kapustę, zwłaszcza w surówkach, a Wy, często dodajecie czerwoną kapustę do swoich dań? Odpowiedzcie w komentarzu Tak lub Nie, a ja przypnę Wam serduszko! 🙂

projekt natura udestepnij na FB

Designed by rawpixel.com / Freepik Designed by rawpixel.com / Freepik

☠️☢️ TO MUSISZ ZOBACZYĆ ☠️☢️

 

 

Add your comment

Your email address will not be published.